Wil jij dit jaar weer vuurwerk afsteken in Almere? De regelgeving lijkt elk jaar te veranderen, dus hoe staat het ervoor in 2019? Vuurwerk in Almere mag je vanaf 31 december om 18.00 uur afsteken. Tot 02:00 uur in de nacht op 1 januari mag je doorgaan, waarna het in principe klaar moet zijn. Ook geldt er een minimumleeftijd voor het afsteken van vuurwerk in Almere. Afhankelijk van het type vuurwerk is de minimumleeftijd 12, 16 of zelfs 18 jaar oud. Afhankelijk van de gemeente kunnen er plaatselijke Verordening worden ingesteld.

Vuurwerk Almere

Minimumleeftijd vuurwerk afsteken

Er zijn in Nederland drie leeftijdscategorieën voor het afsteken van vuurwerk, namelijk 12, 16 of 18 jaar. Hiervoor is vuurwerk in drie verschillende categorieën ingedeeld; I, II en II.

  1. Categorie I (vanaf 12 jaar): vuurwerk met weinig gevaar en bijna geen geluid. Een voorbeeld van vuurwerk in categorie I, zijn sterretjes.
  2. Categorie II (vanaf 16 jaar): vuurwerk met weinig gevaar en een laag geluidsniveau. Een voorbeeld van vuurwerk in categorie II, zijn rotjes.
  3. Categorie III (vanaf 18 jaar): vuurwerk met middelmatig gevaar en een hoog geluidsniveau, die niet schadelijk is voor de gezondheid. Een voorbeeld van vuurwerk in categorie III, zijn sierpijlen en andere harde knallers.

Vuurwerkvrije zones in Almere

Vooralsnog zijn er geen echte vuurwerkvrije zones in Almere. Wel strijden politieke partijen als de SP en de Partij voor de Dieren in Almere voor vuurwerkvrije zones en een algeheel vuurwerkverbod. Naar eigen zegge komt hier steeds meer draagvlak voor. Ook natuurorganisaties, het Flevolandschap en Dierenasiel Almere steunen vuurwerkvrije zones en een algeheel vuurwerkverbod in Almere.

Buren initiatief vuurwerkvrije straten

In 2018 heeft gemeente Almere proef gedraaid met een initiatief, waarbij buren een vuurwerkvrije zone kunnen aanvragen. Hiervoor moeten zij wel met elkaar overleggen. Uit een partijdig onderzoek dat werd gedaan door gemeente Almere bleek dat 54% van de inwoners voor een vuurwerkverbod is. De vragen in de enquête waren negatief en konden eigenlijk maar één kant op. Desondanks werden de resultaten overgenomen door verschillende lokale en nationale media. Het bureninitiatief bleek uiteindelijk geen succes.

Toch geeft gemeente Almere het dit jaar nog een kans. Of het dit jaar meer dan 7 straten worden is nog onduidelijk. Wel werd er in de zeven straten uiteindelijk toch vuurwerk afgestoken.

Veilig vuurwerk afsteken in Almere

Belangrijk is om vuurwerk altijd veilig af te steken. Hiervoor zijn verschillende adviezen, maar geduld, nadenken en helder blijven is misschien wel het belangrijkst. Hieronder enkele adviezen:

  • Draag een vuurwerkbril
  • Houd afstand
  • Gebruik een aansteeklont
  • Gebruik een lanceerstandaard voor vuurpijlen. Zorg dat vuurwerk altijd stabiel staat, voordat je het afsteekt.
  • Lees de gebruiksaanwijzing

Boete voor vuurwerk afsteken

Steek je vuurwerk af buiten de toegestane tijden? Dan loop je het risico op een boete van €100! Daarbij kan het resterende vuurwerk in beslag worden genomen door de politie. De boete voor het afsteken van illegaal vuurwerk kan verder oplopen en zelfs belanden bij de officier van justitie.