Binnenkort weer vuurwerk kopen in Almere? Vanaf november zijn er verschillende acties en aanbiedingen verkrijgbaar in de voorverkoop. De voorverkoop voor vuurwerk in Almere loopt tot 21 december (afhankelijk van de vuurwerkwinkel). Vuurwerkwinkels in Almere die wij aanraden zijn JohndeKnaller en VerkoopVuurwerk. Uiteraard zijn alle verkooppunten van vuurwerk gebonden aan regels m.b.t. leeftijd, gewicht en vergunningen.

Leeftijd en vuurwerk kopen

De minimale leeftijd voor het kopen van vuurwerk is afhankelijk van het product. Zo wordt vuurwerk in drie verschillende categorieën geclassificeerd. Koop je verschillende producten en weet je niet zeker of je het mag ophalen. Neem dan voor de zekerheid iemand mee van 18 jaar of ouder. Vanaf 18 jaar mag je al het vuurwerk in een winkel kopen.

Categorieën leeftijdsgrens

  1. Categorie I (vanaf 12 jaar): vuurwerk met weinig gevaar en bijna geen geluid. Een voorbeeld van vuurwerk in categorie I, zijn sterretjes.
  2. Categorie II (vanaf 16 jaar): vuurwerk met weinig gevaar en een laag geluidsniveau. Een voorbeeld van vuurwerk in categorie II, zijn rotjes.
  3. Categorie III (vanaf 18 jaar): vuurwerk met middelmatig gevaar en een hoog geluidsniveau, die niet schadelijk is voor de gezondheid. Een voorbeeld van vuurwerk in categorie III, zijn sierpijlen en andere harde knallers.

Hoeveel vuurwerk mag je kopen?

Niet alleen de leeftijd beperkt de verkoop van vuurwerk. Ook is er een maximale hoeveelheid aan vuurwerk wat u in één keer mag kopen en bezitten. Consumenten mogen namelijk maximaal 25 kilo vuurwerk kopen en in huis hebben. Koop je meer? Dan ben je in feite strafbaar. Het aantal kilo is niet afhankelijk van hoeveel personen een huishouden telt of de bestelling komt afhalen.